روایت «وحید فرجی» از ناگفتههای پدافند هوایی ایران در مستند «نبرد امواج»
روایت «وحید فرجی» از ناگفتههای پدافند هوایی ایران در مستند «نبرد امواج»
وحید فرجی کارگردان «نبرد امواج» گفت: تولید این مستند به خاطر مسایل امنیتی و حساسیتها، مقداری زمانبر شد. از سوی دیگر برخی از ملاحظات امنیتی بعد از تدوین هم وجود داشت و همین موضوع شرایط پخش را طولانی کرد.
وحید فرجی کارگردان مستند «نبرد امواج» که به بررسی تاریخچه و قدرت سیستمهای راداری جمهوری اسلامی ایران میپردازد و این روزها در حال پخش است، در گفتوگو با خبرنگار سینمایی خبرگزاری فارس درباره این مستند اظهار داشت: دو سال پیش در جلساتی که دوستان خانه مستند انقلاب اسلامی با نیروی هوافضای سپاه داشتند، مقرر شد فیلمهایی درباره توانمندیهای دفاعی نیروهای مسلح ـ که اتفاقاً بومی هم شدهاند ـ تولید شود و بخشی از توانمندیهای سپاه و بقیه بخشهای نیروهای مسلح به تصویر در آید. از این رو ما در جلساتی که با این دوستان داشتیم از برخی تولیدات نیروهای مسلح و فعالیتهایشان بازدید کردیم.
وی افزود: هر چند مردم از بخشی از توانمندیهای موشکی نیروهای مسلح کشورمان اطلاع دارند و دربارهشان شنیدهاند؛ اما به نظر میرسد درباره پدافند هوایی اطلاعات چندانی ندارند. با توجه به اینکه در حوزه پدافند هوایی بخشهایی مانند وزارت دفاع، سپاه و ارتش فعالیتهای خوبی داشتند، میخواستند که این بخش از توانمندیها دیده شود، به همین دلیل ما هم با دوستان جلساتی گذاشتیم و سفرهایی به نقاطی داشتیم که نیروهای مختلف مشغول فعالیت و این سیستمهای دفاعی در آنجا عملیاتی شده بودند. ما تحقیقاتمان را ادامه دادیم و در مقطعی شروع به تولید کردیم، برای مثال با دوستانی که پیش از انقلاب در بخش پدافند هوایی فعال و در آمریکا هم آموزش دیده بودند، با بچههای سپاه، وزارت دفاع و همه آنهایی که با این موضوع درگیر هستند صحبت کردیم و در واقع تیم وسیعی را بررسی کردیم.
کارگردان «نبرد امواج» تصریح کرد: ما با ساخت این مستند میخواستیم بگوییم گروه گستردهای در صنایع دفاعی ایران به تولیدات دفاعی مشغول هستند، در همین زمینه سعی کردیم همه بخشها را پوشش بدهیم، یعنی ارتش، سپاه، وزارت دفاع و … را مورد بررسی قرار دادیم.
تولید «نبرد امواج» به خاطر مسایل امنیتی و حساسیتها، مقداری طولانی شد. از سوی دیگر برخی از ملاحظات باعث شد تولید ما کمی با کندی پیش برود
وی ادامه داد: تولید این اثر به خاطر مسایل امنیتی و حساسیتها، مقداری طولانی شد. از سوی دیگر برخی از ملاحظات باعث شد تولید ما کمی با کندی پیش برود، به طوری که حتی بعد از تدوین، همچنان بخشی از ملاحظات امنیتی برقرار بود، یعنی باید درباره «نبرد امواج» دوستانی از بخشهای مختلف نظر میدادند تا شرایط پخش آن ایجاد شد. از سوی دیگر دوستان به دلیل همین جنبهها منتظر این بودند که فرصت مناسبی برای پخش پیدا شود و به محض اینکه فرصتی فراهم شد، اجازه پخش این مستند را دادند.
این کارگردان ضمن بیان این مطلب که مستند «نبرد امواج» به بینندهای که از این فضا اطلاعاتی ندارد، کمک میکند تا متوجه برخی از مناسبات نظامی شود، اظهار کرد: چند روز پیش ما پیشرفتهترین هواپیمای جاسوسی جهان با نام گلوبال هاوک را با تولیدات صنایع دفاعی ایران سرنگون کردیم، بنابراین با تماشای «نبرد امواج» میتوانیم متوجه شویم که این مسیر چگونه و با چه سختیها و مرارتهایی طی شده است، چه گروهی در این زمینه فعال بودند و اصلا چه چیزی باعث شده است که ما امروز پیشرفتهترین هواپیمای جاسوسی جهان را وقتی کمترین نفوذی به کشور میکند، منهدم کنیم بنابراین این فیلم به بیننده کمک میکند تا مسیر را بهتر بشناسد و درک بهتری داشته باشد.
وی بیان کرد: با توجه به بحث ها و مطالب گوناگونی که در حال حاضر در کشور مطرح است، ممکن است برای بعضیها سوال پیش بیاید که چرا ما اینهمه هزینه میکنیم؟ چرا این همه پدافند هوایی و موشک برایمان مهم است و چرا آمریکا روی توانمندی دفاعی ما فشار میآورد؟ من فکر میکنم این مستند و مستندهای مشابه میتواند جنبههای مختلف این موضوع را باز کند؛ اینکه ما چگونه و با چه سختی هایی این توانمندی را به دست آوردیم در حالی که حتی نزدیکترین کشورها با بالاترین قیمتها حاضر نیستند این دانش را به ما بدهند. از سوی دیگر کمک میکند تا مردم متوجه شوند، این صنایع دفاعی چقدر برای ما حیاتی است. وقتی با سرنگونی یک هواپیمای پیشرفته جاسوسی، رسانههای جهانی حیرت میکنند و میگویند ایران چه مسیری را طی کرده است، باید اهمیت صنایع دفاعی را دانست.
فرجی عنوان کرد: بخشی از این موضوع که ما اصرار داریم صنایع دفاعی ما مستقل بماند ناشی از اتفاقاتی است که در هشت سال دفاع مقدس تجربه کردیم، زیرا ما در آن زمان برای به دست آوردن کمترین امکانات باید به دیگر کشورها التماس میکردیم و در نهایت هم آن کشورها هیچ چیزی به ما نمیدادند بنابراین، این مسایل نشان میدهد که صنایع دفاعی و بومی شدن آن چقدر حساس و الزامی است و شاید بیشتر از مسایل دیگر اولویت داشته باشد از همین رو دیدن این توانمندیها به مخاطبان ایرانی و غیر ایرانی کمک میکند تا متوجه برخی از مسائل شوند.
به دلیل اینکه علوم مختلفی در پدافند هوایی به کار گرفته میشود، میتوانیم از سرریز این علوم در صنایع مختلف مثل پزشکی و مخابراتی هم بهره ببریم
این کارگردان مطرح کرد: وقتی ما در این حوزه که تا این حد سخت و پیچیده است بر خلاف همه تحریمها و موانع توانستیم پیشرفت کنیم، باید به این باور برسیم که در حوزههای دیگر هم میتوانیم وضعیتمان را بهبود ببخشیم. برای مثال مردم دوست دارند صنعت خودرو پیشرفت کند، بنابراین اگر اراده و عزمی وجود داشته باشد، این صنعت میتواند سامان پیدا کند.
وی بیان کرد: به دلیل اینکه علوم مختلفی در پدافند هوایی به کار گرفته میشود، میتوانیم از سرریز این علوم در صنایع مختلف مثل پزشکی، مخابراتی و … هم بهره ببریم. وقتی نیروهای دانشگاهی و صنعتی ما توانستهاند، این علوم را به اینجا برسانند، قطعاً میتوانند سرریز این علم را در صنایع مختلف به کار بگیرند، فقط باید این عزم و اراده در انتقال این علوم به حوزههای دیگر وجود داشته باشد تا مردم به چشم خود ببیند و لمس کنند.
جهت اطلاع سریع از آخرین اخبار مستند، به رسانه های اجتماعی خانه مستند بپیوندید: