راز پیرمرد زردپوش حلب در «شبیه سازی آقای زرد»/ گفت و گو با «ماهان خمامی پور» کارگردان مستند
راز پیرمرد زردپوش حلب در «شبیه سازی آقای زرد»/ گفت و گو با «ماهان خمامی پور» کارگردان مستند
اهالی حلب، نظرهای متفاوتی درباره آقای زرد دارند. برخی میگویند او جاسوس النصره است و برخی هم معتقدند که او گماشته بشار اسد است. معلوم نیست چرا همه زندگی این مرد به رنگ زرد درآمده است.
مستند «شبیهسازی آقای زرد» به کارگردانی ماهان خمامیپور در بخش مستند کوتاه دوازدهمین جشنواره سینما حقیقت حضور دارد.
ماهان خمامیپور درباره اثر خود گفت: مستند کوتاه «شبیهسازی آقای زرد» داستان یک پیرمرد زردپوش است که در خرابههای شهر حلب زندگی میکند. در مورد این پیرمرد باید بگویم که تمام لباسهای او، دیوار خانهاش، وسایلش و … زرد رنگ است و همین موضوع باعث شده است که افراد مختلف پیرامونی او، عقاید مختلفی راجع به سرگذشت و زندگی او داشته باشند و هر کس روایت خود را از این پیرمرد زردپوش داشته باشد. ماجرا زمانی جالبتر میشود که بدانیم این پیرمرد، هیچ دیالوگی ندارد و حرفی نمیزند و همین موضوع باعث رمزآلودتر شدن شخصیت او شده است.
وی ادامه داد: پروسه ساخت این مستند این گونه است که همانطور که خودم، آقای زرد را شناختم، به همان شیوه، او را برای مخاطبان تعریف کردم. در ابتدا و زمانی که در حلب به دنبال او بودم و ماجرا را برای مردم تعریف میکردم، هر کسی روایت خاصی از او داشت و بعضا حرفهای عجیب و غریبی هم راجع به او زده میشد. برای مثال، یک نفر به من میگفت که او روزگاری طرفدار تیم فوتبال حلب بوده است و چون آنان زرد میپوشیدند، او هم زردپوش شده است، یکی دیگر به من میگفت که او جاسوس النصره است، دیگری میگفت که او جاسوس بشار اسد است! با این حال، وقتی او را پیدا کردم، هیچ حرفی نمیزد و من هم تعجبزده بودم. با گذر زمان، روایت اصلی را فهمیدیم و ماجرا را برایمان تعریف کرد.
کارگردان مستند «شبیهسازی آقای زرد» به نحوه آشنایی با این سوژه اشاره کرد و گفت: پروسه ساخت این مستند حدود یک سال و چند ماه طول کشید. قبل از این که به سفر بروم، بسیار تحقیق کردم تا بدانم که دقیقا چه اتفاقاتی در سوریه رخ داده است. در کنار این مستند، چند فیلم دیگر نیز در سوریه ساختهام. در مورد آشنایی با پیرمرد زردپوش باید بگویم که قبل از این که سفر خودم را آغاز کنم، تعریف این پیرمرد را از بسیاری از دوستان سوری خود شنیده بودم و میدانستم که چنین آدمی در سوریه حضور دارد و وقتی که به سوریه رفتم، با مشقت فراوان او را در خرابههای حلب پیدا کردم.
او در مورد ارتباط کاراکتر اصلی مستند خود با جنگ در سوریه علیه داعش گفت: در دنیای امروز، جنگ هم مانند بسیاری از اتفاقات دیگر، شهری شده است. دقت کنید که یک شهر با آدمهایش معنی پیدا میکند و وقتی که جنگ صورت میگیرد، آدمها خواسته یا ناخواسته در آن جنگ دخالت دارند. با این حال باید بگویم که این پیرمرد ارتباط مستقیمی با جنگ دارد اما در مصاحبه نمیتوان راجع به آن صحبت کرد و باید در فیلم آن را دید.
این کارگردان و مستندساز به دلیل ساخت این مستند اشاره کرد و بیان داشت: عمده مستندهایی که در مورد جنگ در سوریه ساخته میشود، آرامآرام به سمت تکراری شدن رفته است و بیشتر به صحنههای جنگی، افراد حاضر در جبههها و … پرداخته شده است.کمتر مستندی بود که بیاید و زندگی مردم عادی را روایت کند. این مستند، خارج از همه فضاهای قبلی که البته به خوبی توسط دوستان پوشش داده شده است، وارد ژانری میشود که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. نکته مهم در این مستند این است که در میان تمام خرابههای حلب، هنوز هم آدمهای مختلف زندگی میکنند و امید جریان دارد. این موضوع برای من بسیار مهم بود.
عوامل تولید این مستند عبارتند از: تصویربردار و کارگردان: ماهان خمامیپور، تهیهکننده: مهدی مطهر و ماهان خمامیپور، مدیر تولید: نصیر نبهانیان، نریشن: امید بلاغتی، تدوینگر: پالیز خوشدل، راوی: مارین وک هولک، طراح پوستر: ایلیا تهمتنی و مجری طرح: خانه مستند انقلاب اسلامی.
برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به کانال تلگرام خانه مستند بپیوندید: