پرونده ای برای شهر تهران/ گزارش تفصیلی مراسم رونمایی مستند «پایتخت»، کاری از علی نیکبخت
پرونده ای برای شهر تهران/ گزارش تفصیلی مراسم رونمایی مستند «پایتخت»، کاری از علی نیکبخت
به گزارش سایت خانه مستند و به نقل از خبرگزاری مهر، مراسم رونمایی از مستند «پایتخت» به کارگردانی علی نیکبخت و تهیه کنندگی احمد شفیعی از تولیدات خانه مستند انقلاب اسلامی با حضور مهدی چمران و احمد مسجدجامعی و عوامل این مستند، روز شنبه پنجم اسفندماه در خبرگزاری مهر برگزار شد.
در این مراسم، نیکبخت کارگردان مستند در توضیحاتی به همکاری با خانه مستند انقلاب اسلامی اشاره و بیان کرد: خانه مستند انقلاب اسلامی به تدریج جایگاه خوبی پیدا می کند و نگاهش نسبت به مسایل تخصصی و کارشناسی می شود.
وی ادامه داد: خانه مستند انقلاب اسلامی در پروژه های خود به سمت کارهای بزرگ می رود و فارغ از مستندسازی برای مردم چند سال است که به صورت دقیق و متمرکز روی مساله محوری کار می کند. این نهاد مجموعه ای هم درباره نفت کار کرد و من امیدوارم سختی این نوع کارها مایوس شان نکند چون ممکن است ناسزا هم بشنوند.
کارگردان مستند «پایتخت» با اشاره به جزییات این اثر عنوان کرد: این مجموعه ۱۴ قسمتی، مصاحبه های مفصلی دارد، ما طی آن در ۲ قسمت به صورت مفصل با مهدی چمران مصاحبه داشتیم که در قسمت های ۱۳ و ۱۴ پخش می شود اما برای این آیین رونمایی، قسمت هفتم این مجموعه انتخاب شده است.
وی درباره قسمت های مختلف این مستند توضیخ داد: در ۲ قسمت اول این مستند به پرونده انتقال پایتخت در دولت هاشمی رفسنجانی، در ۲ قسمت بعدی به تجربه انتقال پایتخت و بررسی وضعیت دیگر کشورها مثل پاکستان، برزیل، آلمان، قزاقستان، هند و استرالیا پرداختیم و با شهروندان مصاحبه داشتیم. همچنین در ۲ قسمت به موضوع از قصبه تا شهرستان تهران بررسی شد، ۲ قسمت به معضلات تهران، ۲ قسمت تهدیدهای تهران، ۲ قسمت ساماندهی شهر تهران و در یک قسمت هم به زیبایی های شهر تهران پرداختیم.
همچنین احمد شفیعی تهیه کننده این مستند اظهار کرد: کارگردان این مجموعه مستند، پرونده ای عالی درباره تهران درست کرده است که مستندی مساله محور است و وقتی از ابتدا تا انتهای آن را می بینید با یک اثر جامع مواجه می شوید. در این مجموعه با کارشناسان و متخصصان مختلفی صحبت شده است و می توانید بفهمید مسئولان چه دیدگاه هایی دارند و چگونه به سمت حل مسایل تهران می روند.
وی با اشاره به مباحث مختلف در این مستند اظهار کرد: در این مستند از این که چه زمانی بحث انتقال پایتخت مطرح شد تا تجربیات دیگر به بحث گذاشته شده است. همچنین تلاش شده است نقاط ضعف و قوت تهران مورد بررسی قرار گیرد و سعی ما این بود که همه چیز را در قالب یک مجموعه مستند بشناسانیم.
وی با اشاره به این که نگرانی داشته اند که برخورد سیاسی با مستند صورت نگیرد، تاکید کرد: ویژگی این مستند این است که بیان کامل و مناسبی از همه موضوعاتی دارد که در تهران مطرح است.
تهیه کننده مستند «پایتخت» درباره پخش آن که قرار بود از پنجم اسفند روی آنتن شبکه مستند برود، گفت: ما خیلی وقت است که در حال مذاکره برای پخش مستند هستیم و شبکه مستند قول داده بود از شنبه این مجموعه ۱۴ قسمتی را پخش کند.
شفیعی با اشاره به تعویق پخش این مستند بیان کرد: مسایلی که در این چند وقت رخ داد مثل سقوط هواپیما و مسایل خیابان پاسداران، این تلقی را برای بعضی مسئولان تلویزیون ایجاد کرد که جامعه به آرامش نیاز دارد و این مستند می تواند فضای ذهنی مردم را با چالش بیشتری مواجه کند.
وی اضافه کرد: ایده ما این است که این مستند می تواند ذهن مردم را روشن کند و نشان دهد که مسئولان بر مسایل سوارند و می توانند راه حلی برای مشکلات تهران بیابند. زمانی باید با مساله مواجه شد و زمانی باید آن را فراموش کرد و من فکر می کنم پخش این مستند به حل مساله کمک می کرد.
این تهیه کننده مستند در پایان بیان کرد: ما در روزهای پایانی سال قرار داریم و در شب های عید، آلودگی هوا، ترافیک، مصرف سوخت و… افزایش می یابد و اگر اکنون این مستند را پخش نکنیم تصمیم درستی نگرفته ایم.
همچنین احمد مسجدجامعی در آیین رونمایی از مستند «پایتخت»، با بیان این که این مستند، گزارش جامعی از شهر تهران بود و رد پای تهرانگردی ها را در آن می توان دید، گفت: این مستند و موضوعاتی که در آن مطرح شده باید توسط اعضای شورای شهر دیده شود زیرا امکان استفاده از مباحث آن وجود دارد. این مستند گزارشی از مسائل تهران است هر چند مشکلاتی که در آن مطرح شده مشکلاتی است که در تمامی کلان شهرها وجود دارد و تنها مساله تهران نیست.
وی با بیان این که تفاوت تهران با سایر کلان شهرها این است که مشکلاتش بیشتر در معرض گفتگوی رسانه ای قرار دارد، گفت: اصل ماجرا و ریشه بسیاری از مشکلات ایجاد شده، در نظر نگرفتن آمایش سرزمینی است، این که امکانات کشور را متناسب با ظرفیت های سرزمینی ندیده ایم.
وی ادامه داد: هر نقطه از کشور مزیت های نسبی دارد که این مزیت ها کمتر در نگاه برنامه ریزان برای توسعه دیده شده، نمونه ی آن، اینکه کارخانجات ذوب فلزات در کنار آب فراوان معنا دارد اما می بینیم این کارخانه ها در جایی احداث شده که از این ویژگی برخوردار نیست و یا این که ساخت و ساز شهرها بیشتر در جایی انجام شده که ظرفیت محیط زیستی زندگی در آنها کمتر است و شاید دلیل آن این باشد که مدیران ارشد و در قدرت، از ساکنان همان مناطق بودند.
مسجدجامعی با بیان اینکه به قیمت آبادانی تهران، بسیاری نقاط دیگر خراب شده است گفت: این مستند طرح مسائل و مشکلات تهران است و ما باید به این نکته برسیم که برای حل مشکلات چه کنیم و چه چشم اندازی داشته باشیم.
در ادامه این مراسم، مهدی چمران با بیان اینکه بسیاری از مشکلات تهران در این مستند مطرح شد و بسیاری نیز مانند مشکلات فرهنگی، ناهنجاری های اجتماعی، مشکلات بازار، بافت فرسوده و … نشان داده نشد، گفت: اینکه در این مستند مطرح شد که مشکلات تهران نباید تنها به مشکلات داخل شهر تهران محدود شود و باید مشکلات شهرهای اطراف تهران دیده شود موضوع درستی است که از زمان پیش از انقلاب نیز به این موضوع توجه شده و جلسات گروه توسعه شهر تهران با حضور شخص شاه و در غیاب او با حضور نخست وزیر تشکیل می شد و در آن، موضوع گسترش ناپایدار و ناموزون تهران مورد بررسی قرار گرفته بود تا آنجا که طرح جامع فرمان فرمایان تدوین شد که افق آن ۲۰ ساله بود.
وی ادامه داد: از سال ۷۰ تا ۸۵ تهران بدون برنامه اداره شد و تصمیماتی که برای تهران گرفته می شد بر اساس تصمیمات شورای عالی شهرسازی و شهردار تهران بود. حتی طرح اصلاح شده کوتاه مدت تهران نیز در این سال ها اجرایی نشد و معروف است که می گویند شهردار وقت آن را در کشوی میزش گذاشت و هرگز به آن عمل نکرد.
برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به کانال تلگرام خانه مستند بپیوندید: