روایت «سالار بی باک» از دلاوری های نیروی زمینی ارتش در مستند «مدافعان کرخه»
روایت «سالار بی باک» از دلاوری های نیروی زمینی ارتش در مستند «مدافعان کرخه»
در همان هفته ابتدایی جنگ، یکی از محورهای مهم زیر آتش سنگین رژیم بعث رفت که اگر مقاومت ارتش نبود، خوزستان به راحتی تحت تسلط عراق میرفت.
به گزارش سایت خانه مستند و به نقل از خبرگزاری تسنیم، سالار بیباک تهیهکننده مستند نبردهای فانتوم از تولید مستند جدیدی با موضوع روایت دلاوریهای نیروی زمینی ارتش در هشت سال دفاع مقدس خبر داد.
او در گفتوگو با خبرنگار تسنیم درباره تولید مستند «مدافعان کرخه» گفت: درباره اتفاقات سال 1359 و حمله عراق به ایران، عمده توجهات روی موضوع خرمشهر بوده، اما مسئله استراتژیک در روزهای ابتدایی جنگ در جای دیگری رقم میخورد. منطقه غرب دزفول از اهمیت استراتژیک بسیار زیادی برخوردار بوده و یکی از محورهایی که ارتش بعث عراق روی آن دست میگذارد، همین منطقه است. دلیل اهمیت این منطقه به این برمیگردد که اولا مسیرهای جادهای و ریلی از پایتخت به سمت خوزستان، از دزفول و اندیمشک عبور میکرده است. ثانیاً پایگاه چهارم شکاری دزفول در این منطقه بوده است.
وی اضافه کرد: بر همین اساس، گفته میشد که اگر عراق میتوانست این منطقه را بگیرد، سقوط خوزستان حتمی است، چرا که راه ارسال تجهیزات از تهران به سمت خوزستان بسته میشد و پایگاه چهارم شکاری نیز کارکرد خود را از دست میداد. در همان روزهای نخستین جنگ، عراقیها تلاش زیادی کردند تا به دزفول برسند و تسلط بر این منطقه یکی از اهداف اصلی آنها به شمار میرفت.
تهیهکننده مستند «مدافعان کرخه» با اشاره به آغاز درگیریها در منطقه غرب دزفول گفت: درگیریها در منطقه فکه بالا میگیرد و عراقیها در همان هفته ابتدایی آغاز جنگ یعنی 5 مهرماه به نزدیکی کرخه میرسند. عبور عراقیها از پل کرخه به معنای قطع ارتباط شمال و جنوب خوزستان و تسلط کامل رژیم بعث بر این استان مهم است؛ بنابراین دفاع از پل کرخه تبدیل به یک ماموریت مهم برای نیروهای مستقر میشود؛ مستند «مدافعان کرخه» روایتی عینی از اتفاقاتی است که در دفاع از پل کرخه رخ میدهد.
وی ادامه داد: در این عملیات، لشکر 92 زرهی اهواز و گردان 283 این لشکر با عراقیها درگیر میشوند و به مدت 3 روز از 5 تا 7 مهر ماه مقاومت جانانهای را رقم میزنند. عراقیها در 3 مرحله تلاش میکنند که خط را بشکنند اما موفق نمیشوند، اولین تانکهای عراقی مورد اصابت موشکهای تاو قرار میگیرند تا عراقیها در همان ابتدا زمینگیر شوند. از سویی دیگر، هواپیماهای جنگی نیز عراقیها را از آسمان میزنند تا عملیات بعد از 3 روز مقاومت جانانه، با زمینگیر شدن عراقیها در آنجا به پایان میرسد. آنها دیگر پیشروی نمیکنند تا اینکه در عملیات فتحالمبین، کل این منطقه با همکاری ارتش و سپاه پاکسازی میشود. گردان 283 ارتش و لشکر 92 زرهی یه عنوان قهرمانان این عملیات لقب میگیرند.
بیباک درباره روند تولید مستند مدافعان کرخه گفت: فیلمبرداریها تمام شده است. جمعی از فرماندهان آن گردان و موشکاندازهای تاو را پیدا کردیم و با آنها مصاحبه کردیم. سخنان آنان بسیار شنیدنی است و کمتر روایت شده است. جالب است بدانید یکی از همین فرماندهان گردانها دو روز بعد از مراسم ازدواجش از شیراز به منطقه میآید، طی همین عملیات اسیر شده و ده سال بعد آزاد میشود. علاوه براین، با همکاری نیروی زمینی ارتش بخشی از عملیات را بازسازی کردیم؛ میتوان گفت که مستند مدافعان کرخه، مستند بازسازی است.
وی با تأکید بر همکاری خوب نیروی زمینی ارتش در ساخت این مستند گفت: باید از نیروی زمینی تشکر کنم که برای ساخت این مستند کمک بزرگی به ما کردند. با توجه به اینکه مستند ما بازسازی است، نیروی زمینی کمک بسیار بزرگی به ما کرد تا بتوانیم صحنه های درگیری را بازسازی کنیم. از آنها تشکر میکنم.
بی باک اضافه کرد: این مستند 52 دقیقه است و اکنون مراحل تدوین را پشت سر میگذارد. البته طراحی جلوههای ویژه این مستند هم زمانبر است و هم هزینههای زیادی دارد.
عوامل تولید این مستند عبارتند از: کارگردان مرتضی پایه شناس، تهیهکننده: سالار بیباک، تصویربردار: حسن کمالی، تدوین: عباس موسوی و سینا معدنی و مدیر تولید: هادی حیدری.
جهت اطلاع سریع از آخرین اخبار مستند، به رسانه های اجتماعی خانه مستند بپیوندید:
مجید علیپور
اصلاح نام گردان293 تانگ
نویسنده نام گردان 293 را اشتباها 283 نوشته بنده در همان دوران توپچی تانک چیفتن گردان 293 تانک از تیپ 3 زرهی لشگر 92 زرهی اهواز بودم .
درود بر دوستانی با ارزش والا مقامی که شهید شدند