ابوالفضل تاجیک در مستند کوتاه ۱۹ دقیقهای خود «روزهای بیخبری»، تصویری از دوران تنهایی یک پیرمرد خراسانی را ارائه داده است. این مستند وظایف مختلف و متعددی را بر دوش خود گرفته و توانسته است به خوبی به زندگی و کار، پیری و بیکسی علیمحمد نمدمال قائنی نفوذ کند. در این مستند علیمحمد ۸۴ ساله بیش از هرچیز با تنهایی خود با دوربین و فضای فیلم همراه شده است. ضمن این که شغل علیمحمد یعنی نمدمالی آنقدر جذاب و البته در این سالها تا آن اندازه مهجور است که تماشای تقدیر او و حرفهاش برای مخاطبان جذابیت داشته باشد.
در این فیلم نمدمالی و کهنسالی آنچنان درهم تنیده شده است که گرد فراموشی و پیری را جلو چشم تماشاچی «روزهای بیخبری» به تصویر میکشد. علیمحمد قائنی، سوژهای خاص و جذاب است که پرداختن به آن نشان از هوشمندی کارگردان آن دارد.
سینمای مستند در دوران ما انگیزه ساختن پرترههای خاص از افراد سرشناس را تاحدی فروگذاشته و به سراغ مردم معمولی رفته است تا داستان زندگی آنها را بگوید. علیمحمد، نشانه یک فراموشی تاریخی است تا به حرفههای سنتی و یکتای رایج در گذشته- که سیل شتابناک گذار به جامعه توسعهیافته و مدرن ما را به غفلت از آنها واداشته است- از نمای نزدیکتری بنگریم.
با این پیرمرد نمدمال، قرار است گذشته و مشاغل سنتی را با یکی از آخرین بازماندگان آن مرور کنیم. کاش این حرفه که به طور موروثی به علیمحمد رسیده نسل پس از نسل ادامه یابد تا بخشی از میراث گدشتگانمان در نیمهراه تاریخ نوین ایران فراموش نشود.
«روزهای بیخبری» قبل از آنکه ما را درگیر فرم و فضا و ریتم فیلم کند، یک یادآوری و تلنگر تاریخی است، بیآنکه فیلم برای گفتن حرفهای مهم خود شتاب داشته باشد. دوربین، وفادار به علیمحمد است و کسان دیگری را به خلوت او راه نمیدهد چرا که میخواهد روزهای تنهایی پیرمرد را به سکوت برگزار کند.
به قلم: کامبیز حضرتی
جهت اطلاع سریع از آخرین اخبار مستند، به رسانه های اجتماعی خانه مستند بپیوندید:
مجموعه مستند «مسیر نو» به کارگردانی وحید فرجی با پرداختن به اهمیت تولید انرژی از…
شبکه سه سیما اینشبها مستندی درباره شهید آوینی با نام آقا مرتضی پخش میکند، چهره ای که در همه این سالها لایههایی از غبار روی شخصیت چندوجهیاش بوده و عدهای دوست نداشتند واقعیتهای زندگی او مطرح شود.
خبرگزاری فارس در گزارش خود به حاشیه های مختلف پیرامون این مستند می پردازد.
مخالفان مستند «آقامرتضی» از نمایش محدودیت تراشی «صدا و سیمای هاشمی برادر» و دولت سازندگی برای سید مرتضی آوینی و طرح آن برای نخستین بار در سیمای ملی بیشتر هراسیدهاند.
در این گزارش، مشرق نیوز به حاشیه های این مجموعه مستند پرداخته است.
مستند «آقا مرتضی» که چند شبی است از شبکه 3 پخش میشود، حاشیههای بسیاری آفریده؛ از اشاره به ماجرای دوستی غزاله علیزاده و سیدمرتضی آوینی تا سیمایی که از شهید آوینی در سالهای دهه شصت بهدست میدهد و بخشهایی از کارنامه او را که در سالهای اخیر کمتر پخش شده است، پیش چشم میگذارد.
«آقامرتضی» عنوان مجموعهای هفت قسمتی است که پخش تلویزیونی آن در آستانه سالگرد شهادت شهید آوینی واکنشهای بسیاری به همراه داشت؛ واقعیت درباره ابهامات و اتهامات مطرح شده درباره این مستند چیست؟
خبرگزاری مهر در گزارشی مفصل به تحلیل ماجرا و گفتگو با تهیه کننده اثر پرداخته است.
مستند «آقا مرتضی» از تولیدات خانه مستند که نگاهی جامع به زندگی شهید آوینی دارد، از 15 فروردین، هر شب ساعت 20 از شبکه 5 سیما پخش می شود. پخش این اثر، حواشی و اعتراضاتی را به دنبال داشته و خانه مستند بیانیه ای در این رابطه منتشر کرده که در ادامه می خوانید.
درباره شهید آوینی، مستندهای بسیاری ساخته شده اما «آقا مرتضی» از همان قسمت اول، از نگاه و رویکردی تازه خبر داد. قسمت اول این مستند، حاوی اطلاعاتی بود که کمتر شنیده بودیم یا اگر می دانستیم، اطلاعاتمان از جریان های رسمی دریافت نشده بود…
سیدعباس سیدابراهیمی، کارگردان مستند «آقا مرتضی» که در روزهای اخیر با اعتراض های بسیاری از سوی خانواده این شهید همراه شده، به بیان توضیحاتی درباره این حواشی و اعتراضات پرداخته است
انتشار یک نامه از سوی حسین معززی نیا خطاب به رئیس سازمان صدا و سیما درباره مستندی پیرامون شهید آوینی، بازتابهای مختلفی داشت؛ تهیهکننده و کارگردان مستند «آقا مرتضی» به این ادعای حقوقی پاسخ دادند.
سیدعباس سیدابراهیمی، کارگردان مجموعه 7 قسمتی «آقا مرتضی»، درباره روند ساخت این مستند و ادعاهایی مبنی بر سرقت معنوی از مستند «انحصار ورثه» توضیحاتی ارایه داد.
مستند «آقا مرتضی» روایتی تازه و بدون سانسور از زندگی و فعالیت های شهید سید مرتضی آوینی به کارگردانی سیدعباس سیدابراهیمی و تهیه کنندگی مهدی مطهر است.
این مستند که از تولیدات خانه مستند است، از 14 فروردین ماه، هر شب ساعت 20 از شبکه 5 سیما پخش می شود.
اکران آنلاین فیلم مستند «کاشی شماره 29» به کارگردانی جابر تواضعی، در پلتفرم هاشور آغاز شد. این فیلم به فعالیتهای هنری و آموزشی عباس اکبری و خانه سفال کاشان میپردازد که در زمینه آموزش و گسترش فعالیتهای مرتبط با سفال، کاشی و سرامیک در کاشان فعالیت میکند