وجود «مسجد کبود» در کشوری غیر مسلمان، سوژه مستند «ایران و همسایگان» شد

وجود «مسجد کبود» در کشوری غیر مسلمان، سوژه مستند «ایران و همسایگان» شد

وجود «مسجد کبود» در کشوری غیر مسلمان، سوژه مستند «ایران و همسایگان» شد
۰۸ دی ۱۴۰۳

سینمااعتماد ، کارگردان اپیزود «ارمنستان» از مستند «همسایگان ایران» گفت: «مسجد کبود» که دوران افشاریه در یک کشور غیرمسلمان ساخته شده، موضوع جذابی برای تبدیل شدن به سوژه یک مستند بود. 

 نازنین گودرزی کارگردان اپیزود «ارمنستان» مستند 7 قسمتی «همسایگان ایران» با اشاره به این موضوع که مستند، ژانری براساس واقعیت و درعین‌حال آموزنده است، گفت: یکی از بهترین ژانرهای سینمایی، ژانر مستند است. نگاه تحلیلی که در این ژانر وجود دارد، مخاطب را درباره مسائل مختلف آگاه می‌کند به همین دلیل ساخت مستند برای من جذاب و لذت‌بخش است. 

وی افزود: وقتی متوجه شدم  هدف اصلی مجموعه «ایران و همسایگان» نمایش اشتراک فرهنگی ایران با کشورهای همسایه خود است، «ارمنستان» را انتخاب کردم زیرا این کشور، هم از لحاظ تاریخی به ایران نزدیک و هم در گذشته بخشی از کشور ما بوده است. پس از بررسی‌هایی که انجام دادم به «مسجد کبود» رسیدم، این مسجد دوران افشاریه در ارمنستان ساخته شد. به نظرم وجود یک مسجد در کشوری غیرمسلمان موضوع جذابی برای به تصویر کشیدن بود. 

 گوردزی ادامه داد: این نکته که کشور ارمنستان از این مسجد برای جذب توریست استفاده می‌کند، هم نکته قابل تاملی برای ساخت مستند بود. از طرفی سعی کردم تا در این مستند راه‌های مختلف جذب توریست را نمایش دهم چرا که حضور توریست در یک کشور تاثیرات مثبت فراوانی دارد. 

 این کارگردان مدت زمانی که برای پژوهش این مستند اختصاص یافت را بازه زمانی یک ماه و نیمه خواند و تشریح کرد: با کمک پژوهشگر اصلی مستند و تحقیقات شخصی که در حوزه ارمنستان انجام دادم، به طرح اصلی اپیزود «ارمنستان» رسیدم و با مصاحبه‌هایی که از متخصصین این حوزه گرفته شد، روند تکاملی تحقیق و پژوهش مستند به سرانجام رسید. 

گودرزی در ادامه به بیان سختی‌هایی که در مسیر ساخت این مستند با آن روبرو شده بود پرداخت و اظهار داشت: به جهت اینکه مستند «ایران و همسایگان» اولین تجربه من بود، کوتاه بودن زمان پژوهش اولین مانعی بود که با آن روبرو شدم. مسئله بعدی که کارم را سخت می‌کرد این نکته بود که به هیچ عنوان نمی‌خواستم مستند من رنگ و بوی سیاسی بگیرد و تنها قصد داشتم تا به مسائل فرهنگی و موضوع جذب توریست بپردازم. 

کارگردان اپیزود «ارمنستان» گفت: پژوهش بیشتر باعث بالاتر رفتن کیفیت اثر خواهد شد. همچنین اگر فرصتی به تیم تولیدی مستندهای آرشیوی داده شود تا با جست‌وجوی گسترده، آرشیوی درباره موضوع مستند تهیه کند، کمک زیادی به تدوینگر خواهد شد و خروجی کار چند پله بالاتر خواهد رفت. 

وی یکی از مزایای ساخت مستند آرشیوی را کاهش هزینه تولید و صرف زمان کوتاه‌تری برای ساخت اثر دانست و اصلی‌ترین ایراد آن را نداشتن امکان دسترسی به تصاویر دلخواه و یا موجود نبودن تصاویر با کیفیت و همراستا با موضوع اصلی مستند دانست. 

این کارگردان جوان با ابراز خوشحالی از  حضور یک تیم تولید جوان، حضور آن‌ها را علت اصلی به سرانجام رسیدن پروژه در زمان تعیین شده دانست و بیان کرد: اعتماد «خانه مستند» به من برای انجام اولین پروژه، اتفاق با ارزشی بود، این حمایت در تمام طول پروژه به طرق مختلف نیز ادامه داشت. 

گودرزی در انتها گفت: لازم به ذکر است سینمای مستند در ایران آنطور که باید دیده نمی‌شود، بخشی از آن به خود جامعه و بخشی دیگر به مدل عرضه این آثار مربوط است. امیدوارم بتوانیم این مشکل را حل کنیم مخاطب بیشتری را به حوزه مستند علاقه‌مند کنیم.

«ایران و همسایگان» در ۷ قسمت به بررسی روابط ایران و کشورهای همسایه آن افغانستان، جمهوری آذربایجان، عراق، پاکستان، ترکیه، ترکمنستان، ارمنستان در زمینه های مختلف فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و … می پردازد.

«ایران و همسایگان» محصول خانه مستند است و از  ۲۰ آذر  هرروز حوالی ساعت ۱۶:۲۰ از شبکه خبر پخش می‌شود. 

جهت اطلاع سریع از آخرین اخبار مستند، به رسانه های اجتماعی خانه مستند بپیوندید: