«مختومقلی» حلقه وصل ایران و ترکمنستان

«مختومقلی» حلقه وصل ایران و ترکمنستان

«مختومقلی» حلقه وصل ایران و ترکمنستان
۰۴ دی ۱۴۰۳

یک کارگردان مستند گفت: «مختومقلی» شاعر ایرانی است که اشعارش به زبان ترکمنی سروده شده و توانسته پیوند عمیق فرهنگی بین مردم ایران و ترکمنستان ایجاد کند.

زینب کریمی کارگردان اپیزود «ترکمنستان» از مستند ۷ قسمتی «همسایگان ایران» در گفتگو با جوان آنلاین درباره چگونگی ورودش به عرصه مستندسازی گفت: تحصیل در رشته فیلمسازی و تجربه فعالیت در حوزه‌های مختلفی، چون خبرنگاری، روزنامه‌نگاری و به ویژه گزارش‌نویسی باعث تقویت و تربیت نگاهم در حوزه مستندسازی شد. در واقع ترکیب فیلمسازی و روزنامه‌نگاری، ترکیب درستی برای شروع مستندسازی بود.

کریمی سپس به بیان چگونگی انتخاب روایت این مستند پرداخت و اظهار داشت: در اپیزود «ترکمنستان» از مستند «ایران و همسایگان» ابتدا به دنبال یک موضوع خیلی خاص بودم که بتوانم پیوند عمیق و واقعی بین ایران و ترکمنستان پیدا کنم. پس از بررسی و مشورت‌هایی که انجام شد و به دلیل علاقه‌ای که به حوزه فرهنگ داشتم پرداختن به حوزه فرهنگی برایم جذاب‌تر بود. در نهایت «مختومقلی» را به عنوان یک دست‌مایه قدرتمند فرهنگی انتخاب کردم.

وی ادامه داد: به واسطه دوستان ترکمنی که داشتم از گذشته با «مختوم‌قلی» آشنا بودم. اشعار و دیوان این شاعر ایرانی به زبان ترکمنی سروده شده است، همین امر باعث شهرت و محبوبیت او در میان مردم ترکمنستان شده است. محل تولد و محل دفن «مختومقلی» در استان گلستان است و مقبره او یک زیارتگاه شناخته شده برای ترکمن‌ها است.

کریمی با اشاره به این موضوع که یکی از مشکلاتی که در روند پژوهش و تولید این مستند با آن روبرو شدیم، کندی سرعت اینترنت مصاحبه‌شوندگان بود، بیان کرد: مسائلی مثل کندی سرعت اینترنت و قطع و وصل شدن فیلترشکن مصاحبه‌شوندگان باعث ایجاد اختلال در روند مصاحبه‌های آنلاین ما شد و در نهایت به دلیل اینکه اکثر مصاحبه شونده‌ها ساکن منطقه گلستان بودند، مجبور شدیم برای ادامه روند کار به آن منطقه سفر کنیم. همین امر فرصت خوبی شد که علاوه بر تهیه گزارش و مصاحبه‌ها، تصاویری از آرامگاه «مختومقلی» ضبط کنیم. این مکان برای ترکمن‌ها حکم زیارتگاه را دارد.

کارگردان اپیزود «ترکمنستان» اظهار داشت: متاسفانه در روابط ایران با همسایگان، پتانسیل‌های فرهنگی موجود نادیده گرفته شده است. امیدوارم مستند «ایران و همسایگان» بتواند اهمیت پتانسیل‌های موجود برای بهبود روابط ایران و همسایگان را به مسئولین یادآوری کند. بازسازی مقبره «مختوم‌قلی» یکی از مسائلی است که باید انجام شود چرا که در حال حاضر این آرامگاه در شان این شاعر نیست. مقبره «مختومقلی» می‌تواند یک پتانسیل قوی برای جذب بیشتر توریست باشد.

کریمی با انتقاد از استفاده تصاویر آرشیوی در این مستند گفت:
مستند آرشیوی گونه‌ای از مستند است که بنا به سوژه مستند انتخاب می‌شود. در این مستند شخصا مایل به استفاده از تصاویر آرشیوی نبودم و دوست داشتم تمام تصاویرش را با دقت بیشتری ضبط و جمع آوری میکردم، اما بضاعت زمانی و مالی ما اجازه نداد تا سمت ساخت مستند تولیدی برویم.

این کارگردان درانت‌ها با اشاره به اینکه مستند «ایران و همسایگان» اولین تجربه همکاری او با «خانه مستند» بود گفت: معتقدم این مستند هنوز جای کاری بیشتری داشت. امیدوارم با ارتقای جایگاه دیپلماسی فرهنگی در کشور، شاهد افزایش ارتباط فرهنگی در شآن دو ملت باشیم.

«ایران و همسایگان» در ۷ قسمت به بررسی روابط ایران و کشور‌های همسایه آن افغانستان، جمهوری آذربایجان، عراق، پاکستان، ترکیه، ترکمنستان، ارمنستان در زمینه‌های مختلف فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و … می‌پردازد.

«ایران و همسایگان» محصول خانه مستند است و از ۲۰ آذر هرروز حوالی ساعت ۱۶:۲۰ از شبکه خبر پخش می‌شود.

جهت اطلاع سریع از آخرین اخبار مستند، به رسانه های اجتماعی خانه مستند بپیوندید: